Hoe prikkel jij je gedachten?

Hoe prikkel jij je gedachten?

Tijdens een coaching traject stel ik onderzoekende vragen zoals; waar wil je een oplossing voor vinden, welke verandering(en) wil je graag realiseren in je leven en wat zul je dan anders doen dan je nu doet. 

Wat is het leven wat je wilt leven?

Het leven heeft ons allemaal voorzien van een prachtige gereedschapskist, waar al onze kwaliteiten, vaardigheden, leerervaringen en onze overtuigingen inzitten. Daarnaast dragen we allemaal een rugzakje waarin we bewust en vooral onbewust, ballast vanuit het verleden meenemen.

De vraag is: kun je putten uit je gereedschapskist of laat je je beïnvloeden door de ballast uit je verleden.

Door gericht te vertellen over hoe het nu werkelijk met je gaat, waar je misschien wel bang voor bent of waar je meer of minder van wilt in je leven, neem je het stuur in eigen hand en krijg je inzicht om weer betekenis geven aan de persoon die jij bent en waar jij voor wilt gaan in je leven.

Tijdens het coachen kies ik voor een begeleidende vorm, welke het meest passend voor je is en aansluit bij de kern van je vraag.  Door te werken met verschillende methoden en werkvormen, kijken we samen wat het beste voor je werkt en wat je nodig hebt om je doel te bereiken.

ACT (Acceptance & Commitment Therapy)

Is een onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. Bij ACT therapie gaat het om je persoonlijke waarden, te leren accepteren wat je niet kunt veranderen en erom (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijkse leven in te zetten.  Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

 

ACT-Acceptance overzicht

Tijdens een sessie werk ik graag met metaforen. Het werken met metaforen geeft soms direct  inzicht in hoe ons brein werkt en soms kan deze dagen later opeens van betekenis zijn.

Het doel van onderstaande oefening is het meegeven van de ervaring dat gedachten volkomen willekeurig in je brein kunnen opborrelen. En hoe harder je probeert om deze gedachte uit je hoofd te verjagen, hoe sterker zij wordt.

“Stel je voor dat er een felblauwe koe voor je neus staat. Neem de tijd om de koe in gedachten helemaal in je op te nemen. Vervolgens maak je de poten van de koe knalgeel. Zie hoe een felblauwe koe met knalgele poten je een beetje vreemd zit aan te staren. Let op alle details van wat je in gedachten ziet: de oren, de ogen, de neus, de poten, de hoeven. Neem de koe een minuut lang helemaal in je op. Je hebt nu het beeld van een blauwe koe met gele poten in je hoofd zitten, wat natuurlijk de grootste onzin is die je je maar kunt voorstellen! Om dat ik nu bedacht heb om jou deze oefening te geven, loop jij nu met dat beeld in je hoofd rond. En wat zou er nu gebeuren als je heel erg je best gaat doen om niet aan de koe te denken? Voor je het weet, wordt de gedachte aan de koe dan juist sterker!

Als ik je nu ook nog vraag om aan IKEA te denken, zie je dan de overeenkomst tussen de blauwe koe met gele poten het het geelblauw logo van IKEA? Ook die verbinding zit nu dus in je hoofd. Het zou zomaar kunnen dat als je de volgende keer bij IKEA komt, aan een blauwe koe met gele poten moet denken. Zie je hoe gemakkelijk dat gaat? We kunnen zomaar van alles in ons hoofd halen, zonder dat we daar zelf voor kiezen. Nu zit deze informatie opgeslagen in ons brein, en krijgen we die niet meer weg. Zo zie je maar hoe onbetrouwbaar en oncontroleerbaar onze gedachten zijn!”

De-blauwe-koe-Gerda-Stasse
Verliescirkel-Gerda-Psychosociaal-Therapeut


Verlieskunde

Verliezen omvatten het totale leven. Een verlieservaring kan een groot gevolg hebben in verschillende levensgebieden. Het werken vanuit de transitiecirkel is een methode die je stap voor stap door het proces heen leidt, je inzicht geeft in waar je staat en hoe je weer betekenis aan je leven kunt kunt geven.

 

Oplossings­gericht coachen

Oplossings­gericht denken en werken is een methode, welke zijn toepassingen kent op, zowel de individuele persoon, als binnen een organisatie, die uit gaat van wat er nog steeds goed gaat ondanks de problemen en maakt gebruik van de eigen sterke punten van de cliënt of het team. Oplossingsgericht werken is een systemische methode.

oplossingsgericht coachen 7 stappen

Inspirerende tekst

Waarnemen zonder te oordelen, is de hoogste vorm van intelligentie.

Krishnamurti